Herhangi bir ürünün ya da hizmetin insan ihtiyaç ve taleplerine uygun olacak şekilde temin edebilme imkanları sunan bir sektör olarak kabul edilmektedir. Lojistik yönetimine nakliye, depolama dağıtım, gümrükleme gibi işlemler yer almaktadır. Lojistik yönetimi ile birlikte herhangi bir ürün ya da hizmet tüketiciye ulaştırılırken bütün süreçler göz önünde bulundurulur. Bu durumu biraz daha detaylı olarak ele alacak olursak lojistik yönetimi ile beraber herhangi bir ürün tüketiciye ulaştırılırken belli aşamalardan geçmektedir. Bu aşamaların her biri oldukça önemlidir. Hem taşıma hem de depolama işlemlerinin verimli bir şekilde yapılma süreci, denetlenmesi ve uygulanması, maliyetleri düşürme planlanması, müşteri memnuniyetinin en üst seviyede değerlendirilmesi ve aynı zamanda verimliliği arttırmak lojistik yönetiminin ilgi alanları olarak kabul edilmektedir. Uluslarası ticaretin artış göstermesi ile birlikte firmalar, şirketler, kurum ya da kuruluşlar arasında dünya genelinde rekabetin artmasından kaynaklı lojistik yönetimi oldukça önemli konumda yerini almıştır.
Lojistik Yönetimi Nasıl Yapılmalı?
Lojistik yönetiminde çalışmalarınızı sürdürürken mutlaka takım çalışmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Takım içerisinde uyum sağlamanız lojistik yönetiminin yapılış aşamasında dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri olarak karşınıza çıkar. Bunun yanı sıra takım içerisindeki herhangi bir disiplinsizlik ve aksaklık ne yazık ki tüm lojistik yönetimi faaliyetlerinizi ciddi derecede olumsuz anlamda etkilemektedir. Bu konuda şirketin gerekli adımları atarak birbirleri ile uyum sağlayacak düzeyde çalışanlar yetiştirmesi, çalışanlara bu konuda bilinçlendirme yapması gerekmektedir. Bunun yanı sıra lojistik yönetimi yalnızca tek bir plana dayalı bir yönetim içerisinde ilerleme göstermemelidir. Farklı fikirlerin bir arada yer aldığı havuzda aynı ortak noktaya göre ilerleme gösterme her zaman lojistik yönetimde başarıya götüren anahtar konumundadır. Lojistik yönetiminde bir takım problemler ile karşı karşıya kalmanız oldukça mümkün bir durumdur. Tek bir plan üzerine dayalı çalışmalar yapmayarak mümkün olduğu kadar başka planlarınızı Da aksilikler ve aksaklıklar söz konusu olduğunda devreye sokmanız gerekmektedir. Bu sebepten dolayı herhangi bir kriz karşısında doğru yönetim dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biridir. Son olarak ise özellikle ifade edilmesi gerekmektedir ki lojistik yönetiminde
Lojistik Yönetimi Aşamaları Nelerdir?
Her sektörde olduğu gibi lojistik yönetimi sektöründe de bazı önemli aşamalar yer almaktadır. Burada yer alan ilk aşama depolama aşamasıdır. Bir sonraki aşamalar ise taşıma, gümrükleme ve üretilmekte olan ürünün ya da hizmetin tüketiciye dağıtım aşaması olarak karşınıza çıkmaktadır.
Lojistik Yönetimi Avantajları Nelerdir?
Lojistik yönetimi aslında çağımızın en büyük ihtiyaç duyulan sektörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüketici ve üretici arasındaki doğrudan ilişkinin kurulmasına lojistik yönetimi ilgilenmektedir. Bunun yanı sıra herhangi bir ürün ya da hizmetin tüketiciye ulaştırılmasında dağıtım sürecinden, gümrükleme, taşıma, depolama sürecine kadar bütün ilgili işlere lojistik yönetimi bakmaktadır. Bu sebepten dolayı lojistik yönetiminin herhangi bir ürünün satışında rolü oldukça büyük bir rol olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra lojistik yönetiminde doğru zaman oldukça önemli hususlardan biridir. Doğru zaman sayesinde ürünler ya da hizmetler müşteriye direkt olarak ulaşım sağlamaktadır. Herhangi bir teknik arızalar ya da sorunlar ne yazık ki müşteri memnuniyetinin kaybedilmesine yol açmaktadır.
Lojistik Çeşitleri Nelerdir?
Lojistik yönetimi kendi içerisinde 4 ayrı farklı kategoride ele alınmaktadır. Burada özellikle ifade edilmesi gerekmektedir ki her ürünün ya da hizmetin farklı lojistik işlevi vardır. Bu çeşitlere bakacak olursak başta tedarik lojistiği olmak üzere geri dönüş lojistiği, dağıtım lojistiği ve son olarak ise üretim lojistiği yer almaktadır.